Mi az a coaching? És ki a coach?


A coaching egy segítő és fejlesztő foglalkozás, mely nagyon hasznosnak bizonyult már rengeteg helyen: Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, és Ázsiában.

Maga a coaching tevékenység olyasmi, mint az edzői feladatok, mert míg egy edző személyre szabottan a csapattal törődik, a coach is így van az emberekkel.
Mint a személyi edző, a coach is azt a feladatot látja el, hogy felismeri a dolgozók személyes képességeit, majd arra összpontosít, hogy megerősítse ezeket. Ez azért nagyszerű, mert egyéni célok fogalmazósnak meg, és segít átlendülni az egyéni holtpontokon.
A coach nem helyetted oldja meg bajaidat, csak biztat, terel a helyes út felé.

A coach terel a helyes út felé.

A coaching sok irányvonalat képvisel, hiszen minden ember különböző, ezért mindenki más bánásmódban részesül. A coachnak ezeket kell megtalálnia, és személyre szabottan közli az emberrel a tanácsokat.
Más szavakkal a coaching egy személyre szabott, fejlesztés céljából történő elbeszélgetés.
Az ügyfelek egészséges személyek, akik a gondjaikat, amik az élet során felmerülnek, legyen az munkahelyi vagy családi, egy coach segítségével szeretnék rendbe hozni.

Miután a coach felismeri a problémát, az ügyfél készségeinek fejlesztésére is összpontosít.

A coach segít abban, hogy elérd a céljaidat, viszont annak, aki még nem biztos a céljaiban, segít célokat kitűzni maga elé. A coach rávilágít a problémáidra is, segít ennek megfogalmazásában, és segít hibáid kiderítésében. Akkor ad tanácsot, amikor külön erre kéred. Amikor beszélgettek egymással, akkor a múlt elemzése helyett inkább a jövőre összpontosít.
A coach nem egy pszichológus, de vannak ismeretei a pszichológia szakterületéről.
Csak olyan ügyfelekkel foglalkozik, akik épek lelkileg, mert ő nem olyan szakember, aki lelkileg sérült személyeken akar segíteni.

Mikor keres coach-ot valaki?

Érdemes igénybe venned a coach szolgáltatást: ha szeretnéd személyiségedet fejleszteni, ha vannak bármiféle problémáid a munkahelyeden, vagy a párkapcsolatodban, amit nem tudsz senkivel sem megbeszélni. Akkor is érdemes elbeszélgetned vele, ha elakadtál karrieredben, vagy ha problémáid vannak az életszervezésedben.

Forrásanyag és további információ: http://nyiltakademia.hu/hu/&vez=1176250

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.