Tudod Mi Az Az 5 Dolog Ami Nélkül Nem Éred El A Céljaidat?

Szia, Üdvözöllek  Zsebő Norbert vagyok!

Albert Einstein mondta egyszer: „Ha az emberiség történelméből bármit is meg lehet tanulni, akkor az az, hogy az emberiség semmit sem tanul a saját történelméből.”  Ez persze nem csak a közösségekre igaz. A mai levélből megtudod, mi az öt dolog, ami nélkülözhetetlen a céljaid eléréséhez.

       Milyen sokszor halljuk vagy mondjuk ezt a mondatot: „alapjában azt hiszem sikeres vagyok”. Vagy az ellenkezőjét: „úgy érzem, az élet fontos dolgaiban nem vagyok igazán sikeres”.

Igen? – kérdezek ilyenkor vissza – és ezt mi alapján mondod?

Honnan tudhatjuk, sikeresek vagyunk-e vagy nem?

Vannak látszólag egyszerű esetek. Reggel felkelünk, taxit rendelünk, sietünk, feladjuk a csomagunkat, elérjük a gépet, és elrepülünk vele Ibizára. De a nyaralás nem sikerül, rossz az idő, kellemetlen a társaság, alig várjunk, hogy hazaérjünk végre.Vajon sikeresek voltunk-e?

 

Egy biztosítócég reklámjában teherautó száguld végig egy száz évvel ezelőtti zsúfolt városon, ezer veszély közt végül eléri a kikötőt, a rakomány hajszál híján belezuhan a tengerbe, míg végül a hajó rakterébe kerül. Ekkor lassan elindul a kamera, először a tatot mutatja, azután a parancsnoki hidat, majd végül a hajó oldalát, rajta pedig a nevet: Titanic! Hányszor, de hányszor küzdünk olyan célokért, melyeket valójában el kellett volna kerülnünk! Azt persze senki nem sejthette, hogy a Titanic elsüllyed, de a jövő nem mindig ennyire kifürkészhetetlen.És ez még a jobbik eset! Mert hányszor, de hányszor fordul elő, hogy valójában nincs is kijelölt célunk!

 

 

Akkor vagyunk sikeresek, ha elérjük a céljainkat.

De mi kell ahhoz, hogy elérjük a célt? Elsősorban is: CÉL!

Mert egy szél sem kedvez a hajósnak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart! Ha nincs cél, az utazás csak kódorgás. Céltalan lődörgés.

Bármibe is fogunk, meg kell jelölnünk a végcélt és az oda vezető állomásokat.

Ha fogyni akarok:

– tudnom kell, milyen súllyal lennék elégedett,

– ezt milyen módszerrel fogom elérni,

– mennyi idő alatt, hol kell tartanom ezen az úton.

És ez még nem elég! Mert soha ne menj be egyetlen bejáraton sem, ha nem tudod, hol a kijárat! Ezt hívják fenntartható fejlődésnek. Esetünkben tehát nem csak azt kell tudnod, milyen módszerekkel, menyi idő alatt, mennyit akarsz fogyni, de azzal is tisztában kell lenned, hogyan tartod majd meg a súlyodat. Mert nincs annál elkeserítőbb, mint hónapok munkáját néhány nap múltán romokban látni!A cél vizsgálata mindennél fontosabb. Ha helyes célt választasz, az életed jobbra fordul, ha eléred. Ha rossz a cél, akkor még a jobbik eset, ha nem éred el.

 

Milyen tehát a jó cél?

Mindenek előtt releváns. Vagyis közelebb visz a nagyobb céljaidhoz. Ez persze nem ilyen egyszerű, sőt, olykor nagyon is összetett kérdés. Mert ki mernénk-e jelenteni, hogy, ha gazdag akarsz lenni, és van némi pénzed semmiképpen sem szabad esztelen költekezésbe kezdeni? Persze, ez az esetek többségében igaz. De gondoljunk csak Oscar Schindlerre, Spielberg csodálatos filmjében. Gazdag akart lenni, de tudta, hogy ez csak akkor lehetséges, ha már gazdagnak hiszik! Vagyis látszólag ész nélkül szórni kezdte a pénzt. Ez persze valójában nem pénzszórás, hanem befektetés volt, de ez első pillantásra nem látszott. Ha gazdag akarsz lenni, ne szórd a pénzt, hanem fektesd be! Ha nem célod a meggazdagodás, érezd jól magad, használd a pénzed, szórakozz, könnyíts az életeden.

  Soha ne tűzz ki magad elé irreleváns célt, olyat ami nem visz közelebb a végcélhoz. A boldogsághoz, gazdagsághoz, a családod fenntartásához – ki milyen életcélt választott magának.Mindez kicsiben is igaz. Ha kalóriaszegény ebédet keresel, ne tűzd ki célul, hogy abba az étterembe térsz be, ahol a legszebb virág áll az asztalon. Ehhez persze kell némi lényeglátás is, de mindenekelőtt azzal kell tisztában lenned, mi a célod!

 

A célod legyen mindig specifikus. Vagyis jól körülírt, világos. Ha célod általában a fogyás, attól még nem fogsz fogyni. Tudnod kel, mennyit akarsz mozogni, naponta mennyit enni, mit, és mindezt meddig akarod csinálni. A cél tehát legyen mindig specifikus!De semmit nem érsz ezzel, ha nem mérhető! A fogyókúra jó cél. Egy mérleg – és mérhető! Nehezebben mérhető, ha munkatársad elé azt a feladatot állítod, dolgozzon jobban. Ő nagyot néz majd, és nem tudja mit csináljon. Mondd meg neki, mennyivel kell többet dolgoznia, vagy milyen módon kell hatékonyabban!

Ha feladatot adsz ki, magadnak vagy másnak, kösd mindig időhatárhoz. Lefogyok, mondod. Majd. Egyszer. De így a fogyókúra soha nem kezdődik el. Holnap, mondod, és elmajszolsz egy tábla csokoládét. A jó megválasztott cél mindig időhatárhoz kötött.De mindez mit sem ér, ha a cél, melyet kiválasztottál, megvalósíthatatlan. Ma naponta három egységet szerelek össze, holnaptól háromszázat fogok. Az elérhetetlen cél demoralizáló, végső soron pusztító! Célod legyen mindig elérhető!

Hosszú ideig dolgoztam egy multinacionális cégnél, amely makacsul második volt a piacon. A vetélytárs volt mindig az első. Ugyanakkor a cég nyereséges volt, sok milliárdos eredménnyel zárt minden évben. Új vezető érkezett a céghez, aki nem elégedett meg ennyivel, első akart lenni. A cél irreleváns volt, hiszen a végcél nem a dicsőség, hanem a pénzkeresés volt. Ezt rajta kívül mindenki átlátta, a több száz dolgozó nem tudott azonosulni a célkitűzéssel. A vezérigazgató sok pénzt költött, hogy megszerezze az első helyet, de nem sikerült neki. Valószínűleg túl nagy volt a lemaradás, a célkitűzés tehát nem csak irreleváns volt, de megvalósíthatatlan is.

 

Végül mindent elveszített. Maradt második, de a jövedelmezőség odalett. Egyéni céljai is messze kerültek, karrierje megtört, volt munkatársai magára hagyták, megalázták. És mindez miért? A rosszul megválasztott cél miatt!

Javaslom, próbáld ki a módszert: minden célt, célmeghatározást vess alá a vizsgálatnak!

Releváns? Specifikus? Mérhető? Időhöz kötött? Elérhető?

Ha mindegyik megvalósul, uzsgyi! Próbáld elérni! Ha csak egyik is hibádzik, célodat rosszul választottad meg.

 

Hogy minden célt meg tudj valósítani tudásra van szükség, a célmegvalósítás egy szakma, ha nem tudod a lépéseit akkor, nagy rá az esély hogy nem viszed véghez az elképzelésed. Ha viszont a elsajátítod a célmegvalósítás képességét, akkor nem lesz olyan cél amit ne tudnál az életben elérni. Ebben segítenek neked azok az információk amiket napi szinten küldök neked ha feliratkozol INGYENES HÍRLEVÉL LISTÁMRA ITT! Megismerheted az információkból , hogyan kell  módszeresen célokat megvalósítani, hogyan működik az élet, és az ember. Ha érdekel akkor kattints ide a feliratkozáshoz!

     Viszont szeretnék kérni valamit, ha még nem hoztál meg egy döntést az életeddel kapcsolatban, vagyis úgy állsz hozzá: ” Feliratkozom, majd meglátjuk mi lesz.” Ha ilyen mentalitás van a fejedben, akkor arra kérlek NE IRATKOZZ FEL! Olyan emberrel szeretnék megismerkedni, segíteni nekik akik érzik, hogy többet akarnak az életben, szellemileg fejlődni szeretnének, és komolyan helyre akarják hozni az életük minden területét. TEHÁT CSAK AKKOR IRATKOZZ FEL, HA KOMOLYAN GONDOLOD A VÁLTOZÁST AZ ÉLETEDBEN!

Ha kérdésed van, bátran jelezz az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

 

Üdvözlettel:

Zsebő Norbert                                                                                                                                                                    Boldogság teremtő coach

Telefonszám: +36207770467

E-mail: zsebonorbert1977@gmail.com

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.