4 Ok Miatt Nem Akar Tanulni Egy Ember! Tudod Mi Az A 4 Ok?

Szia, Üdvözöllek  Zsebő Norbert vagyok!

Albert Einstein mondta egyszer: „Ha az emberiség történelméből bármit is meg lehet tanulni, akkor az az, hogy az emberiség semmit sem tanul a saját történelméből.”  Ez persze nem csak a közösségekre igaz. Mi embernek is nehezen tanulunk a saját tapasztalatainkból, ezért aztán újra és újra elkövetjük a régi hibákat. Miért?

      Mint minden figyelemfelkeltő megállapítás, bizonyos mértékben ez is túlzás, de az üzenete mindenképpen találó: elképesztően nehéz tanulnunk a múltból. Ez persze nem csak a közösségekre igaz, hanem egyének szintjén is. Mi emberek nehezen tanulunk a saját hibáinkból, ezért aztán hajlamosak vagyunk ugyanazt a hibát újra, és újra elkövetni. Hogy miért van ez így, ennek egyszerű oka van: ” így vagyunk összerakva.”

     Először is van bennünk egy ” gyárilag beépített” elfogultság saját magunk mellett. Nem olyan régen írtam arról, hogy ha valakit nem értünk, nem fogalmaz világosan, akkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ő a hibás. Ugyanakkor, ha minket nem értenek, akkor nem az jut eszünkbe logikusan, hogy most éppen mi vagyunk azok, akik nem beszélünk érthetően, hanem a másik a hibás mert nem figyel eléggé. Az ilyen, és ehhez hasonló gondolkodási szokások tucatjai miatt eleve észre sem vesszük a viselkedésünknek azokat az elemeit, amin érdemes lenne változtatni.

      Másodszor még ha észrevesszük is hébe-hóba, hogy milyen területen vagyunk lemaradva, ez a felismerés nem tart tovább egy villanásnál. Ugyanis ha valamit tanulnunk kell, akkor ebből könnyen azt érezhetjük, hogy ez azt jelenti, nem vagyunk elég jók. A tudatalattink, ami az énképünk integritása felett őrködik pedig előszeretettel kímél meg minket az ilyen gondolatoktól. Ez pedig rendszerint abban nyilvánul meg, hogy éles magyarázatokat találunk arra, hogy miért is vagyunk jól pont úgy ahogy vagyunk.

Vannak persze olyan alkalmak, amikor elkerülhetetlenül szembe kell néznünk azzal, hogy változtatnunk kell valamin. Például egy betegség esetén, tönkrement párkapcsolat esetén, mikor elveszítjük a munkahelyünket, és így tovább. Ilyenkor szembesülünk a harmadik akadállyal, nevezetesen, hogy tanulni nehéz. Változni nehéz, a régi rutint feladni nem egyszerű.

     Végül a negyedik bökkenő a bizonytalanság. Nem mindig lehet tudni, hogy pontosan mit is kellene tanulnunk az élményeinkből, nem könnyű levonni a megfelelő következtetést, és sokszor körülményes kialakítani a hosszú távon is működőképes viselkedést.

Tehát az agyunk mindent megtesz, hogy nehogy véletlenül képesek legyünk tanulni: észre sem vesszük a problémát, ha észrevesszük nem akarunk tudomást venni róla, ha elkerülhetetlen, akkor nehéz változtatni, és ha muszáj, akkor is bizonytalanok vagyunk, hogy mit.

Mindez a kutatások szerint azért van így mert az agyunk egy ősember agya. Sok millió éven át fejlődtünk, de hetvenezer évvel ezelőtt még mindig törzsekben éltünk. Egész életünk során soha nem találkoztunk 100-150 embernél többel, és a környezet évezredekig változatlan volt körülöttünk. Ilyen körülmények között óriási kockázat lett volna valamit másképp csinálni mint a ” bejáratott út” , nyilvánvaló evolúciós előnyünk származott tehát az agyunk ilyen módon való felépítéséből. Csakhogy amikor elkezdtünk civilizációt építeni, az magával hozta a gyors változásokat. Manapság már sok ezer emberrel találkozunk életünk során, és évről évre fejlődnek a dolgok körülöttünk. Új dolgokat kell megtanulnunk nem csak a hétköznapi használati tárgyainkkal kapcsolatban, de a munkánkban is, sőt a kapcsolatainkban is.

Az agyunk egy elavult szerkezet ehhez a feladathoz, egy kicsit olyan a helyzet, mintha kőbaltával próbálnánk egy órát megszerelni. Nem lehetetlen, de nagy odafigyelést, és türelmet igényel a dolog. Láthatóan vannak olyan emberek, akiknek ez sikerül is. Ők azok a sikeres emberek, akiknek kiegyensúlyozott az életük, akik megtalálják az örömet a munkában, a családban, akik gördülékenyen kezelik a konfliktusokat, és a nézeteltéréseket, akik képesek hosszú távon gondolkodni a pénzükkel, akik bátran belevágnak a dolgokba, és ésszerű kockázatot vállalnak, akik könnyen teremtenek kapcsolatot más emberekkel.

Az ő észjárásukat érdemes megfigyelni, és lemásolni, az ő észjárásukat érdemes megtanulni. Mindezek mellett érdemes észben tartani, hogy habár ez a tanulás nem könnyű, de mi más lenne, amire érdemes energiát áldozni, ha nem a boldog élet?

    Ebben segít neked azok az információk amiket napi szinten küldök neked ha feliratkozol INGYENES HÍRLEVÉL LISTÁMRA ITT! Megismerheted az információkból a szokásokat, amelyek segítségével jobb kapcsolatokat alakíthatsz ki, javíthatod anyagi helyzetedet, és megfelelő irányt adhatsz az életednek. Ha érdekel akkor kattints ide a feliratkozáshoz!

     Viszont szeretnék kérni valamit, ha még nem hoztál meg egy döntést az életeddel kapcsolatban, vagyis úgy állsz hozzá: ” Feliratkozom, majd meglátjuk mi lesz.” Ha ilyen mentalitás van a fejedben, akkor arra kérlek NE IRATKOZZ FEL! Olyan emberrel szeretnék megismerkedni, segíteni nekik akik érzik, hogy többet akarnak az életben, szellemileg fejlődni szeretnének, és komolyan helyre akarják hozni az életük minden területét. TEHÁT CSAK AKKOR IRATKOZZ FEL, HA KOMOLYAN GONDOLOD A VÁLTOZÁST AZ ÉLETEDBEN!

Ha kérdésed van, bátran jelezz az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

 

Üdvözlettel:

Zsebő Norbert                                                                                                                                                                    Boldogság teremtő specialista                                                                                                                                            Telefonszám: +36207770467

E-mail: zsebonorbert1977@gmail.com

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.