3 Apró Titok Amivel El Tudod Érni, Hogy A Másik Ember Vállalja Felelősséget Tetteiért!

Szia, üdvözöllek! Zsebő Norbert vagyok.

Mai blog bejegyzésemben, arról lesz szó, hogy mennyire lényeges a felelősségvállalás a saját életünkkel kapcsolatban. Miért meghatározó ez?  Mert a mai világban a felelősségvállalás nincs éppen magas szinten az embereknél, és ez miatt a céljaikat sem tudják megvalósítani. Ugorjunk neki frankó téma vár ránk! 🙂

Egy téli napon, régi barátommal megbeszéltük, hogy találkozunk, és elmegyünk egy rendezvényre. Vártam a cimborámat egy fél óráig, de nem érkezett meg. Jómagam elmentem egyedül az eseményre ami kiváló volt. Egész nap nem kaptam a barátomtól visszajelzést, hogy miért nem érkezett meg a megbeszélt helyre. Két nappal később találkoztunk, és millió kifogást hozott fel, hogy miért nem jelent meg az összejövetelen. Látszott, hogy nem akart felelősséget vállalni, és azt amit ő nem tett meg próbálta a körülményekre, és más emberekre áthárítani.

Mindannyinkkal előfordul időnként, hogy külső körülmények akadályoznak minket. Ez önmagában nem gond, hiszen olyan dolgokat érdemes csinálni amik nehezek, mert azoktól fogunk fejlődni. Ha viszont kudarcot vallunk annak legritkább esetben a külső körülmények az okai. Persze, az hogy tehetetlenül másra mutogatunk még a legtehetségesebb, legigyekvőbb emberrel is megtörténik néha. 2000 novemberében az USA-ban elnökválasztást tartottak , és Al Gore  volt az aktuális elnök jelölt, George W Bush pedig a másik. Az eredmény annyira szoros lett, hogy végül egyetlen állam szavazatain múlt az elnökség sorsa, az pedig Florida volt. Floridában közel hat millióan szavaztak, de a szavazatok különbsége mindössze 1784 volt Bush javára. A törvény szerint ezért másnap újra számolták a szavazatokat amik következtében 327 szavazatra csökkent a különbség. Ale Gore jogi úton szerette volna elérni, hogy még egyszer újra számolják a szavazatokat, de az Amerikai Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, és így George W Bush lett az elnök.

Ekkor még  Ale Gore, is arra hivatkozott, hogy a Legfelsőbb bíróság döntése miatt veszítette el az elnökválasztást. Haragját, és akkori meggyőződését a médiában is közreadta. Amikor Ale Gore a bíróságot hibáztatta a vereségért, akkor nem vette figyelembe a saját hibáit ebben a történetben. Ha jobban kampányolt volna akkor nem lett volna szoros a szavazás, és ha a szavazatok egyértelmű fölényben vannak nem lett volna szükség az újraszámlálásra. Ha pedig nincs szükség újra számlálásra akkor az ügy nem jut el a Legfelsőbb Bíróságig.

Habár ilyen eset magunkkal is előfordul, hogy mást vagy a körülményeket okoljuk a minket érintő kudarcokért. Azonban nem az a baj, olyankor mikor egy barátod, vagy a gyereked, esetleg a munkatársad a külső körülményekre hivatkozik, hogy valami nem lett elintézve, nem is az hogy az illető áldozatnak állítja be magát, és még az sem hogy nem tudsz benne teljes mértékig megbízni. Hanem az a legnagyobb baj hogy az illető nem tud tanulni semmit sem az esetből, mert nem ismeri fel, hogy ő hol követett el hibákat.

Önmagában tehát nem a bukással van a gond, hiszen az mindenkivel előfordul. Nem a hibázással van a gond, hiszen emberek vagyunk, és nem gépek: mindannyian hibázunk időnként. Viszont az rettentően lényeges, hogy mikor hibázunk, akkor ne a saját egónkat próbáljuk megvédeni, hanem azon gondolkozzunk, hogy mit tudunk tanulni az esetből. Ehhez pedig az kell, hogy felvállaljuk a felelősséget a kudarcainkért.

       Amikor valaki nekünk a külső körülményekre hivatkozik akkor mindannyian érezzük ösztönösen, hogy valami nem stimmel, és ilyenkor előfordul,hogy kisebb-nagyobb mértékben dühösek leszünk. Ez egy természetes folyamat, mert az ember akkor lesz ideges, ha az elvárások nem egyeznek meg a valósággal. Sajnos azonban amit ilyenkor mondunk azzal általában nem segítünk annak az embernek abban hogy felelősséget tudjon vállalni az elkövetett hibáiért. Saját jól felfogott érdekünk, hogy legközelebb ne dühítsen fel munkatársunk, barátunk, gyerekünk. Ezért érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a másik felelősségvállalóbb legyen.

Először is meg kell érteni, hogy senkin nem lehet segíteni, és senkit nem lehet megváltoztatni. A fejed tetejére állhatsz, ha a másik ember nem akar megváltozni akkor nem is fog. Az összes segítség amit egy embernek lehet adni az a választás, hogy dönthet így is, vagy úgy is. A végső döntést nem lehet kicsavarni a kezéből, nem lehet rákényszeríteni. Tehát ha valaki el akarja hárítani magáról a felelősséget, akkor neki nem lehet parancsba adni hogy ezt ne tegye, és segíteni sem lehet neki, hogy könnyebb legyen ezáltal később az élete. Mindössze az utat lehet neki megmutatni, és bátorítani, hogy ezt az utat próbálja ki.

A másik dolog pedig az hogy megértsük a felelősség elhárítása rövid távon egyszerű, és könnyű dolog, a felelősség felvállalása pedig rövid távon borzasztóan kellemetlen. Nyilvánvaló minél gyorsabban pörög a világ annál inkább felértékelődnek a rövid távú döntések, ezért a felgyorsult világ egyben a felelősség elhárításának a világa is. Azonban ilyen körülmények között azt várni, a másik embertől, hogy adja fel a kényelmes hozzáállását, és helyette tegyen valamit, ami őt borzasztó kellemetlenül érint, óriási kérés. Ekkorát nem lehet kérni valakitől anélkül, hogy ne adnának érte cserébe valamit.

      Egészen pontosan három dolgot kell cserébe érte  adnunk. A legelső az udvariasság. Nagyon könnyű valakire dühösnek lenni, aki épp “mosdatja magát.”  Gondolj bele, ha valaki egy nagy dolgot kérne tőled, akkor adnád meg neki ha kedvesen bánik veled, vagy ha dühös rád? Ha például dühös vagy a munkatársadra, akkor menekülni akar majd tőled, nem odafigyelni rád. Lehet, hogy nehéz higgadtnak maradni, de ha sikerül az már önmagában sokat jelent a másik fél számára, hiszen látja rajtad mennyire fontosnak tartod őt.

       A második a megértés. Nyilván egyikünk sem úgy született, hogy pelenkás korában már a felelősségvállalás bajnoka volt. Ezt mindannyian az évek során tanultuk meg, és fel tudunk idézni számtalan esetet az életünkből, amikor a külső körülményekre hivatkoztunk. Ha valakinek segíteni akarsz, hogy ebből kilépjen, akkor annak az illetőnek éreznie kell, hogy te az ő oldalán állsz. Különben miért fogadna el tőled bármilyen segítséget? Miért fogadná el, hogy igazat mondasz, és nem valamiféle trükkel próbálkozol nála? Mesélhetsz neki sztorikat az életednek arról a szakaszáról, amikor még neked sem ment ilyen simán mint most. Elmondhatod neki, hogy megérted, hogy ez most nem könnyű, mert neked is nehéz volt. Beszélhetsz neki arról, hogy neked mi segített, mi lendített át, mi adott erőt. Ebből fogja érezni a másik hogy megérted őt.

A harmadik dolog a türelem. Csak egy bolond számít arra, hogy egy ilyen horderejű változás egyik pillanatról a másikra megvalósul. Az ember különleges lény tehát előfordulhat, hogy egy nap alatt megtörténik a csoda, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy nem szabad a másik féltől ilyen rövid idő alatt csodát várni. Türelmesnek lenni nem azt jelenti, hogy nincsenek elvárásaink a másikkal szemben, azt nagyon világosan közölni kell, ha egy feladatot adsz neki, kérsz tőle valamit akkor abban mi az ő felelőssége. Azonban ha nem sikerül megoldania a feladatot, és például rosszul fogalmaz mikor tájékoztat téged erről, akkor legyél vele türelmes, és mutasd meg neki hogyan kellett volna korrektül, és felelősségvállaló módon beszélnie. Mi emberek gyakran mondjuk, hogy olyanok vagyunk mint a majmok, és egymás utánzásával tanulunk. Ez viszont csak türelemmel, és példamutatással párosulva valósítható meg.

       Életünkben számtalan bosszantó helyzetbe kerülünk, és elkövetünk rengeteg kommunikációs  hibát. A PPH szervezetnél, nemcsak a hibákat hanem a megoldásait is megismerheted. Valamint Szedlacsik Miklós a PPH szervezet vezetője egy olyan tudás birtokába juttat, amivel együttműködésre tudod bírni a legnehezebb természetű embereket is. Sőt, ennél természetesen jóval többet kapsz! A tudás által amit itt kapsz képes leszel az emberekkel kiváló kapcsolatokat kialakítani, boldog kiegyensúlyozott életet élni, felelősséget vállalni a saját életedért, és anyagilag független életet élni. Akarsz ennek a tudásnak, és módszereknek a birtokába kerülni? Ha IGEN, akkor MOST NÉZD MEG vezetőnk Szedlacsik Miklós videóját amelynek címe: ” Mi kell az eredményekhez”

MOST  PEDIG RAJTAD A SOR! Amennyiben naprakész, további válaszokat akarsz, iratkozz fel hírlevelemre ITT.  Viszont szeretnék kérni valamit, ha még nem hoztál meg egy döntést az életeddel kapcsolatban, vagyis úgy állsz hozzá: ” Feliratkozom, majd meglátjuk mi lesz.” Ha ilyen mentalitás van a fejedben, akkor arra kérlek NE IRATKOZZ FEL! Olyan emberrel szeretnék megismerkedni, segíteni nekik akik érzik, hogy többet akarnak az életben, szellemileg fejlődni szeretnének, és komolyan helyre akarják hozni az életük minden területét. TEHÁT CSAK AKKOR IRATKOZZ FEL, HA KOMOLYAN GONDOLOD A VÁLTOZÁST AZ ÉLETEDBEN!

Azonnali, minden életterületet átfogó megoldásokért pedig jelentkezz tanulónak a Nyílt Akadémiához, és szerezd meg ezt a fantasztikus tudást. Ha elindulsz a tudás megszerzésének útján, akkor az életed elindul egy pozitív irányba, jobban kezeled az élethelyzeteidet, kapcsolataid kiválóak lesznek az emberekkel, problémamentes boldog életet élhetsz pároddal, és gyermekeiddel kitűnő viszonyt tudsz majd ápolni, anyagilag független szabad emberré tudsz válni. Gyere velem, és hozzunk létre egy olyan világot ahol az emberek szeretetben, békében, és boldogságban, és egészségben élhetnek egymással. Nekem ez a küldetésem, ha te is ezt szeretnéd akkor tarts velem!

Ennyit kell tenned:

  1. Ingyenes Regisztrációért Kattints IDE
  2. Regisztráció után ITT folytatódik a beiratkozás folyamata, és így válsz tanulóvá.

Ha kérdésed van, bátran jelezz az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

 

Üdvözlettel:

Zsebő Norbert                                                                                                                                                                    Boldogság teremtő specialista                                                                                                                                            Telefonszám: +36207770467

E-mail: zsebonorbert1977@gmail.com

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.